Nieuws

Lijmen van gasbeton blokken met cement? Goedkope oplossing!

bij Marco Janssen op Jun 27, 2023

Lijmen van gasbeton blokken met cement? Goedkope oplossing!

 

Gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton of Ytong, is een populair bouwmateriaal vanwege zijn lichtgewicht en isolerende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor het bouwen van binnenmuren en scheidingswanden in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Een veelgestelde vraag is echter: kan je gasbeton blokken lijmen met cement? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en bespreken hoe je gasbeton blokken effectief kunt lijmen.

 

Het belang van de juiste lijm

 

Voordat we ingaan op het gebruik van cement om gasbeton blokken te lijmen, is het belangrijk om te begrijpen waarom de juiste lijm cruciaal is. Gasbeton heeft een poreuze structuur, waardoor traditionele mortel of beton niet goed hecht. Het gebruik van de verkeerde lijm kan resulteren in zwakke verbindingen en zelfs structurele problemen.

 

Cementlijm voor gasbeton blokken

 

Hoewel traditionele mortel niet geschikt is voor het lijmen van gasbeton blokken, kan cementlijm een goede oplossing zijn. Cementlijm is speciaal ontworpen om te hechten aan poreuze materialen zoals gasbeton. Het bevat additieven die zorgen voor een betere hechting en duurzaamheid van de lijmverbinding.

 

Om gasbeton blokken met cementlijm te lijmen, volg je de onderstaande stappen:

 

  1. Zorg ervoor dat de gasbeton blokken schoon en droog zijn. Verwijder eventuele stof, vuil of losse deeltjes van het oppervlak.
  2. Bereid het cementlijmmengsel volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een emmer en een mengstaaf.
  3. Breng een laagje cementlijm aan op de uiteinden van de gasbeton blokken die je wilt verbinden. Zorg ervoor dat je voldoende lijm aanbrengt om een sterke verbinding te garanderen.
  4. Druk de blokken stevig tegen elkaar en controleer of ze goed uitgelijnd zijn. Eventueel overtollige lijm kan worden verwijderd met een vochtige spons of doek.
  5. Laat de gelijmde gasbeton blokken drogen volgens de instructies op de verpakking van het cementlijmmengsel. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en type lijm dat je gebruikt.

 

Het gebruik van cementlijm heeft verschillende voordelen. Het biedt een sterke en duurzame verbinding tussen gasbeton blokken, wat resulteert in een solide constructie. Bovendien is cementlijm relatief eenvoudig aan te brengen en droogt het snel, waardoor de bouwtijd wordt verkort.

 

Alternatieven voor cementlijm

 

Hoewel cementlijm een effectieve oplossing is voor het lijmen van gasbeton blokken, zijn er ook andere alternatieven beschikbaar. Een veelgebruikte optie is bijvoorbeeld cellenbetonlijm of Ytong lijmmortel. Deze specifieke lijmen zijn ontwikkeld om perfect te hechten aan gasbeton blokken en zorgen voor sterke verbindingen.

 

Daarnaast kan er ook gekozen worden voor PU-lijm (polyurethaanlijm) als alternatief. PU-lijm heeft uitstekende hechtingseigenschappen op diverse materialen, waaronder gasbeton blokken. Het biedt daarnaast goede isolerende eigenschappen en is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

 

Conclusie

 

Het lijmen van gasbeton blokken met cement is mogelijk, mits je gebruik maakt van de juiste lijmsoort zoals cementlijm, cellenbetonlijm of PU-lijm. Deze specifieke lijmen zijn ontworpen om te hechten aan poreuze materialen zoals gasbeton en zorgen voor sterke en duurzame verbindingen. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de lijm volgt en de juiste voorbereidingen treft voordat je begint met lijmen. Op deze manier kun je gasbeton blokken effectief en veilig gebruiken voor diverse bouwprojecten.