tip

Cellenbeton blokken opvullen met isolatie pur?

bij Marco Janssen op Jun 27, 2023

Cellenbeton blokken opvullen met isolatie pur?

 

Als je bezig bent met het bouwen of renoveren van een huis, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Een van de keuzes waar je voor kunt staan, is het gebruik van cellenbeton blokken en isolatie pur. In dit artikel zullen we bespreken wat cellenbeton blokken zijn, waarom ze populair zijn en of het verstandig is om ze op te vullen met isolatie pur.

 

Wat zijn cellenbeton blokken?

 

Cellenbeton blokken, ook wel bekend als gasbetonblokken of Ytong blokken, zijn gemaakt van cement, zand en water. Het bijzondere aan deze blokken is dat ze hol zijn van binnen, waardoor ze lichter en beter geïsoleerd zijn dan traditionele bakstenen. Hierdoor hebben cellenbeton blokken een hoge thermische isolatiewaarde.

 

Een ander voordeel van cellenbeton blokken is dat ze eenvoudig te bewerken zijn. Je kunt ze gemakkelijk zagen of boren om bijvoorbeeld leidingwerk weg te werken. Daarnaast hebben cellenbeton blokken een goede geluidsisolatie, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd.

 

Waarom zijn cellenbeton blokken populair?

 

Cellenbeton blokken worden steeds populairder in de bouwsector vanwege hun vele voordelen. Ten eerste zijn ze lichter dan traditionele bakstenen, wat het bouwproces vereenvoudigt en versnelt. Daarnaast hebben ze een hoge isolatiewaarde, waardoor ze bijdragen aan een energiezuinig huis.

 

Bovendien zijn cellenbeton blokken brandwerend. Dit betekent dat ze niet brandbaar zijn en bijdragen aan de veiligheid van een gebouw. Ook hebben cellenbeton blokken een positieve invloed op het binnenklimaat, doordat ze vochtregulerend werken.

 

Is het verstandig om cellenbeton blokken op te vullen met isolatie pur?

 

Een veelgestelde vraag is of het verstandig is om cellenbeton blokken op te vullen met isolatie pur. Isolatie pur, ook wel polyurethaanschuim genoemd, is een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor thermische isolatie. Het heeft goede isolerende eigenschappen en kan zorgen voor een optimale warmte- en geluidsisolatie.

 

Het opvullen van cellenbeton blokken met isolatie pur kan verschillende voordelen hebben. Allereerst zorgt het voor extra isolatie, waardoor het energieverlies via de muren wordt verminderd. Dit draagt bij aan een lagere energierekening.

 

Bovendien helpt isolatie pur om koudebruggen te voorkomen. Een koudebrug is een plek waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen, bijvoorbeeld bij de aansluiting van verschillende bouwdelen. Door cellenbeton blokken op te vullen met isolatie pur, wordt de kans op koudebruggen verkleind.

 

Daarnaast zorgt het opvullen met isolatie pur voor een betere geluidsisolatie. Geluidstrillingen worden geabsorbeerd door het schuim, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd.

 

Er zijn echter ook enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van isolatie pur. Ten eerste is het belangrijk om de juiste dikte van de isolatielaag te bepalen. Dit hangt af van factoren zoals de gewenste isolatiewaarde en de beschikbare ruimte in de muur.

 

Ook moet je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de muur. Cellenbeton blokken hebben al van nature een goede dampdoorlatendheid, maar door het opvullen met isolatie pur kan dit verminderd worden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie om vochtproblemen te voorkomen.

 

Conclusie

 

Cellenbeton blokken zijn populair in de bouwsector vanwege hun vele voordelen, waaronder lichtheid, thermische en geluidsisolatie en brandwerendheid. Het opvullen van cellenbeton blokken met isolatie pur kan zorgen voor extra isolatie, het voorkomen van koudebruggen en een betere geluidsisolatie. Het is echter belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de juiste dikte van de isolatielaag en voldoende ventilatie.

 

Als je overweegt om cellenbeton blokken op te vullen met isolatie pur, is het raadzaam om advies in te winnen van een professional. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorgen voor een optimale isolatie van je woning.